Το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε αυτές είναι οι ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος, τις οποίες ξεχώρισαν και βράβευσαν οι Επιτροπές!

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
*Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου / Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου / Greek Film Centre – Δίνεται χρηματικό βραβείο 1.500 ευρώ
Μέλη Επιτροπής
Μαρία Ζορμπά (ηθοποιός)
Τώνης Λυκουρέσης (σκηνοθέτης)
Βασίλης Μαζωμένος (σκηνοθέτης)

Το Βραβείο Ελληνικής Ταινίας που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 1500 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονέμεται στην ταινία:

“Patchwork”
του Πέτρου Χαραλάμπους

Το σκεπτικό: Η κριτική επιτροπή του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, αποτελούμενη από τους Μαρία Ζορμπά (ηθοποιό), Τώνη Λυκουρέση (σκηνοθέτη), και Βασίλη Μαζωμένο (σκηνοθέτη), συγχαίρει όλους τους σκηνοθέτες και τους συντελεστές των ταινιών του διαγωνιστικού προγράμματος. Σε μια εποχή που οι αντικειμενικές συνθήκες, αλλά και η αλλαγή του οπτικοακουστικού τοπίου, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στις παραγωγές, ο κινηματογράφος του δημιουργού όχι μόνο επιβιώνει αλλά αναδεικνύει διαρκώς νέες δυνάμεις.Το βραβείο του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου απονέμεται με ψήφους 2-1 στην ταινία “Patchwork” του Πέτρου Χαραλάμπους, για την αρτιότητα της παραγωγής και την προβολή ενός σύγχρονου θέματος της Κυπριακής και όχι μόνο κοινωνίας, με την ανάδειξη ενός συνόλου εξαιρετικών ηθοποιών.

Επίσης η επιτροπή απονέμει ειδική μνεία στην ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Η βοή του κόσμου», για το ανθρωποκεντρικό της βλέμμα και τα ερωτηματικά που θέτει για τη δύναμη του κινηματογραφικού Μέσου.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Fipresci
Μέλη Επιτροπής
Gena Teodosievska – Βόρεια Μακεδονία
Katharina Dockhorn – Γερμανία
Ιφιγένεια Καλαντζή – Ελλάδα

Το βραβείο FIPRESCI απονέμεται στην ταινία

“Ma nuit” (My Night)
της Antoinette Boulat

Το σκεπτικό: Η εκπληκτική ικανότητα της σκηνοθέτριας να σκιαγραφήσει το χαρακτήρα μιας νεαρής κοπέλας παγιδευμένης στη θλίψη της καθημερινότητάς της, λόγω της τραγικής απώλειας της αδερφής της, εξελίσσεται παράλληλα με το ανάγλυφο πορτρέτο της σύγχρονης νεολαίας που θέλει να αναγνωριστεί ως μοναδική, πρωτότυπη και διαφορετική, ενώ αναπτύσσει υπαρξιακές και οικολογικές ανησυχίες, για ένα αμφίβολο μέλλον. Η ρευστή κάμερα μεταξύ ρεαλισμού και ντοκιμαντέρ γλιστρά από τα νεανικά πρόσωπα σε μια απρόβλεπτη σκληρή πραγματικότητα, ενώ το νυχτερινό Παρίσι απεικονίζεται με την ίδια εφηβική οικειότητα με την οποία εξορμούν και οι ατρόμητοι -έτοιμοι για όλα- νέοι. Πρόκειται για μια ταινία που μας «χορεύει» στο ρυθμό των σοφών απαντήσεων και των χαμόγελων, αλλά και της καλοσύνης των αγνώστων, που στη μαγική στιγμή μιας θερινής βραδιάς, μπορεί να βρεθούν τόσο κοντά μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
(απαρτίζεται από αναγνώστες του περιοδικού athinorama.gr)
Σοφία Λινοσπόρη
Εύη Παπαγιάννη
Ελένη Τζαννάτου

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία:

“Sisterhood”
της Dina Duma

Το σκεπτικό: Η ταινία Sisterhood, η πρώτη μεγάλου μήκους σκηνοθετική προσπάθεια της Dima Duma, αποτελεί την επιλογή της Επιτροπής Αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα». Μεστή, επίκαιρη, σκληρή μα τρυφερή ταυτόχρονα, αποδίδει με βλέμμα ψύχραιμο το θέμα της σεξουαλικής αφύπνισης των κοριτσιών, και τις λεπτές ισορροπίες σε μια κοινωνία όπου τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικες αναζητούν τη θέση τους. Η ιστορία παρουσιάζεται με χαρακτηριστική οικονομία λόγου και εικόνων, και φωτισμό που ακολουθεί τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των χαρακτήρων, ενώ το μοντάζ δίνει στην ταινία έναν ρυθμό που τη μετατρέπει σε ένα άτυπο θρίλερ, με «πεδίο μάχης» τα social media. Εξαιρετικές οι ερμηνείες από τις (ερασιτέχνες) Antoniha Belazelkoska και Mia Giraud και η φωτογραφία από τον Naum Doksevski.

 

Το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε
υπό την Αιγίδα και με την Οικονομική Υποστήριξη
του Υπουργείου  Πολιτισμού και Αθλητισμού,
και με την Υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ (Δήμος  Αθηναίων)
και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην FIPRESCI,
την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Π.Ε.Κ.Κ.)
καθώς και στο NEW YORK COLLEGE
για τη συνεργασία και τις συνέργειες,
αλλά και σε όλους τους Χορηγούς Επικοινωνίας του Φεστιβάλ,
για την πολύτιμη συνδρομή τους.

Ραντεβού τον Νοέμβριο του 2022, για να γιορτάσουμε μαζί σας τα 35 χρόνια του φεστιβάλ,
με την ελπίδα η συνάντησή μας αυτή τη φορά να γίνει στις αίθουσες




Leave a comment