Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υποδέχτηκε σήμερα στο Δημαρχείο τον πρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) κ.Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα και προέβησαν σε ανακοινώσεις σχετικά με την ιδρυση Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα, ένα από τα οράματα του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνη Παπαδόπουλου.

Στιγμιότυπο από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας σχετικά με την Κινηματογραφική Σχολή στη Δράμα τον Ιούνιο του 2018

Στην συνέντευξη τύπου παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Δράμας Γιώργος Δεμερτζής και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντης Γιάννης Σακαρίδης.

«Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω γιατί από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ θετικός στην ίδρυση Σχολής κινηματογράφου στη Δράμα. Έχοντας στο πλευρό μας τον κυβερνητικό βουλευτή κ.Μπλούχο, κρίναμε οτι η αναγκαιότητα της ίδρυσης Σχολής στη Δράμα είναι «απαίτηση» των 43 χρόνων που λειτουργεί το Φεστιβάλ Δράμας. Το brand name του Φεστιβάλ είναι πολύ μεγάλο  και διαπιστώσαμε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς νέους δημιουργούς. Στόχος είναι να πάρουμε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για το προπτυχιακό τμήμα. Υπάρχει η βούληση η σχολή κινηματογράφου να γινει πράξη».

Παίρνοντας τον λόγο ο κ.Ζώρας ευχαρίστησε «για την ευκαιρία να ζήσω την μαγευτική ατμόσφαιρα του Φεστιβαλ. Όμως η επίσκεψή μου εδώ είναι μια οφειλόμενη πράξη. Διότι πρόθεσή μας είναι να υλοποιήσουμε την δέσμευση που υπάρχει στο θέμα των κινηματογραφικών σπουδών στη Δράμα. Θα είναι ένα μοντέρνο πρόγραμμα σπουδών και ο στόχος είναι να επεκταθούμε σε όλες τις βαθμίδες του κινηματογράφου. Εχουμε συζητήσει το τμήμα αυτό να επεκταθεί και στις δημοσιογραφικές σπουδές, και το προπτυχιακό τμήμα  να περιλαμβάνει είτε δύο ξεχωριστές κατευθύνσεις, είτε να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Οι σπουδές θα είναι αντίστοιχες της θεατρολογίας, αλλά θα περιλαμβάνουν και το τεχνικό κομμάτι (μοντάζ, φωτογραφία κλπ)».

Αναφορικά με την ηλεκτρονική δημοσιογραφία «είναι ένα πολύ εξελισσόμενο κομμάτι, και η τηλεόραση, που παλιότερα θεωρούνταν «κακός κινηματογράφος», εξελίχθηκε σε  καλό κινηματογράφο».

Η πρόταση θα υποβληθεί «και σύντομα θα το ανακοινώσουμε. Στο Υπουργείο υπάρχουν ευήκοα ώτα. Το ΕΑΠ θα σταθεί δίπλα στο brand name του Φεστιβάλ».

Η σχολή θα λειτουργεί εξ αποστάσεως (σ.σ το ΕΑΠ λειτουργεί  εξ αποστάσεως), όμως «λόγω της  ιδιαιτερότητας του αντικειμένου χρειάζονται και δια ζώσης μαθήματα».

Ερωτώμενος για το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης της σχολής, ο κ.Ζώρας δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία, ωστόσο δεσμεύτηκε πως η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα. «Ωστόσο πιθανόν να είναι ρεαλιστικός στόχος η σχολή να ξεκινήσει σε έναν χρόνο από σήμερα».

Η Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα, θα συνδέεται με την Καπναποθήκη Περδίκα, που μελλοντικά θα στεγάσει το Φεστιβάλ, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του ΕΑΠ, «η ίδρυση και λειτουργία της Σχολής δεν προϋποθέτει την ολοκλήρωση των εργασίων αποκατάστασης του χώρου της Καπναποθήκης.».

Από τη συνέντευξη τύπου της 26/09/2020

Περισσότερες πληροφορίες:

[email protected] (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας)

Γραφεία Δράμας: τηλ. 25210 47575

Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309

 




Leave a comment