Στον νικητή των δύο διαδοχικών βραβείων Oscar Σκηνοθεσίας για τις ταινίες του “The Revenant” και “Birdman”, Alejandro González Iñárritu θα απονεμηθεί το τιμητικό βραβείο Heart of Sarajevo στο 25ο ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο, σε αναγνώριση για την εξαιρετική του συμβολή στην κινηματογραφική τέχνη.

Ο μεξικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Alejandro González Iñárritu είναι ένας από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους κινηματογραφιστές, γνωστός για την αφήγηση καυστικών και οικουμενικών ιστοριών.

«Είναι μεγάλη χαρά να τιμούμε αυτόν τον διακεκριμένο καλλιτέχνη που συνεχίζει να ωθεί τα όρια μετατρέποντας το μοναδικό του καλλιτεχνικό όραμα σε απρόβλεπτες και εξαιρετικές ταινίες. Οι ταινίες του χαρακτηρίζονται από ένα ξεχωριστό στυλ και ρυθμό και αιχμαλωτίζουν και συναρπάζουν ακροατήρια και κριτικούς κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ευτυχείς που θα έχουμε την ευκαιρία να τον υποδεχτούμε στο 25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο και να του απονείμουμε το τιμητικό βραβείο Heart of Sarajevo για την τεράστια συμβολή του στην κινηματογραφική τέχνη, μέσω των διαχρονικών βραβευμένων ταινιών που έχει κάνει κατά τη διάρκεια της καριέρας του”, δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο Mirsad Purivatra.

Ο Alejandro González Iñárritu έκανε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του στη Semaine de la Critique των Καννών το 2000 και ήταν υποψήφιος για το Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας με την ταινία του Amores Perros. Οι επόμενες ταινίες του ήταν τα “21 γραμμάρια”, το “Βαβέλ”, που έλαβε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών του 2006 και το “Biutiful”, που διαγωνίστηκε το 2010 στις Κάννες.

Έγινε ο πρώτος μεξικανός σκηνοθέτης που προτάθηκε για Oscar Σκηνοθεσίας ή Καλύτερης Ταινίας στην ιστορία των Βραβείων Oscar και ο πρώτος μεξικανός σκηνοθέτης που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στις Κάννες. Ο Iñárritu κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας και Πρωτότυπου Σεναρίου στα 87α Βραβεία Οσκαρ για το “Birdman”. Το επόμενο έτος, ο Iñárritu κέρδισε το δεύτερο διαδοχικό βραβείο Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το “The Revenant”.

Πρόσφατα, ο βραβευμένος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός έγινε ο πρώτος λατινοαμερικανός σκηνοθέτης επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών 2019.

Κατά τη διάρκεια του 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Σεράγεβο, ο Iñárritu θα πραγματοποιήσει ένα Masterclass και το Φεστιβάλ θα οργανώσει μια ειδική προβολή της ταινίας του “Birdman”.
Leave a comment