Το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας φέτος διεξάγεται και online κι εμείς που, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν μπορούμε να είμαστε εκεί, βλέπουμε online τις ταινίες και σας τις παρουσιάζουμε αναλυτικά.

Στην online πλατφόρμα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, είναι καλοστημένη, εύχρηστη και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κατά την προβολή των ταινιών.  Μπορείτε κι εσείς να δείτε δωρεάν τις ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας κάνοντας κλικ εδώ.

“Pashka” του Oltjon Lipe

Το όνειρο κάθε μετανάστη να γυρίσει στο σπίτι του, εδώ εκφράζεται μέσα από το γιό και όχι από τον πατέρα, όπως συνήθως αποτυπώνεται στις ταινίες.  Οι ήρωες είναι Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα όμως καμία σημασία δεν έχει η καταγωγή τους και ο τόπος κατοικίας αφού θα μπορούσαν να είναι οποιασδήποτε εθνικότητας και να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα.  Ο Lipe το καθιστά σαφές αυτό, μέσω της αφήγησής του, που τονίζει το ζήτημα της μετανάστευσης και του νόστου οικουμενικά, χωρίς να στέκεται σε .

Μέσα από παράλληλα πλάνα της ζωής τους στην Ελλάδα και του ταξιδιού τους προς τα Αλβανικά σύνορα, βλέπουμε πως η έντονη επιθυμία του παιδιού να γυρίσει στην πατρίδα του, κοντά στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους που ζουν εκεί, θα καθορίσει με δραματικό τρόπο τις εξελίξεις.

Πολύ ωραίες ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο και ειδικά από τον Κώστα Νικούλι που ενσαρκώνει το ρόλο του με όση δραματική ένταση απαιτείται αλλά χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς.

Δείτε το τρέιλερ:

 

Σύνοψη: Πατέρας και γιος οδηγούν προς τα σύνορα. Ο δρόμος γίνεται ένα με τις αναμνήσεις τους. Μακριά́ από το σπίτι τους, παλεύουν όχι μόνο για τον εαυτό́ τους αλλά́ και για την υπόλοιπη οικογένεια. Η επιθυμία του αγοριού́ να επιστρέψει στην πατρίδα του όμως, θα τους οδηγήσει σε ένα απρόσμενο ταξίδι.

 

Συντελεστές:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Oltjon Lipe, ΣΕΝΑΡΙΟ: Ανδρέας Φλουράκης, ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ: Κώστας Νικούλι, Καραφίλ Σένα, Αρμάντο Νταούτι, Δημήτρης Καστανιάς, Δημήτρης Φραγκούλης, ‘Έλενα Αρβανίτη, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιάννης Σίμος, ΜΟΝΤΑΖ: Θανάσης Μυλονόπουλος, Χρήστος Γιαννακόπουλος, ΜΟΥΣΙΚΗ: Γρηγόρης Ελευθερίου, ΗΧΟΣ: Αντώνης Κουτελιάς, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ: Χρήστος Γιαννακόπουλος, ΣΚΗΝΙΚΑ: Μαρία Εύα Μαυρίδου, ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αλέξανδρος Χριστογιάννης, Oltjon Lipe, Cosmote TV, Χρήστος Γιαννακόπουλος

 
Leave a comment