Το πρώτο Matrix (1999), που άλλαξε την ιστορία του κινηματογράφου, περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο ο κόσμος όπως τον ξέρουμε είναι το Matrix, δηλαδή μια εικονική πραγματικότητα, εμφυτευμένη μέσα στους ανθρώπους από νοήμονες μηχανές προκειμένου να υποτάξουν και να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πληθυσμό.

Περιέχει πλήθος φιλοσοφικών και θρησκευτικών ιδεών, αναφορές στις υποκουλτούρες του κυβερνοπάνκ και των hackers αλλά και ευθεία αναφορά στην “Αλληγορία του Σπηλαίου” του Πλάτωνα.  Την μεγάλη επιτυχία της πρώτης ταινίας ακολούθησαν άλλες δύο (σε απανωτές πρεμιέρες το 2003), καθώς και πλήθος comics, video games και κινούμενα σχέδια.

Φέτος κλείνουν 20 χρόνια από την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας και όσο κι αν μας απογοήτευσαν οι δύο επόμενες, σαφώς κατώτερες της πρώτης, ταινίες (The Matrix: Revolutions & The Matrix: Reloaded), χαρήκαμε με την ανακοίνωση της 4ης ταινίας, όχι μόνο επειδή θα δούμε ξανά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους το ζευγάρι Νίο και Τρίνιτυ (Keanu Reeves & Carrie – Anne Moss) αλλά κυρίως επειδή η Lana Wachowski (η οποία το 1999 μαζί με την αδερφή της Lilly δημιούργησαν τον κινηματογραφικό κόσμο του Matrix) γράφει και σκηνοθετεί και την τέταρτη αυτή ταινία.

Δείτε εδώ το πρωτότυπο σενάριο των αδερφών Wachowski για την πρώτη ταινία Matrix.

Στη συγγραφή του σεναρίου της 4ης ταινίας, συμμετέχουν εκτός της Wachowski οι Aleksandar Hemon και David Mitchell ενώ η διαδικασία της παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2020.

Σε δηλώσεις της για το νέο Matrix η Lana Wachowski είπε: “Πολλές από τις ιδέες που η Lilly κι εγώ είχαμε διερευνήσει σχετικά με την εικονική πραγματικότητα του Matrix 20 χρόνια πριν μας αφορούν όλους ακόμα περισσότερο τη σημερινή εποχή.  Είμαι πολύ χαρούμενη που έχω αυτούς τους χαρακτήρες πάλι στη ζωή μου και ευγνώμων που μου δίνεται ξανά η ευκαιρία να δουλέψω με τους εξαιρετικούς φίλους μου”.

Εν τω μεταξύ, η 20η επέτειος του πρώτου Matrix θα γιορταστεί με ειδικές προβολές σε επιλεγμένους κινηματογράφους που θα ξεκινήσουν από τις 30 Αυγούστου.

Μέχρι να έχουμε νεότερα από την 4η ταινία, σας αφήνουμε με το making of διάσημων σκηνών της 1ης ταινίας Matrix.

 
Leave a comment