Tο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου άνοιξε αυλαία με περίπου 90 προβολές στο φετινό πρόγραμμα, 50 εκ των οποίων είναι διεθνείς παραγωγές, 21 είναι ελληνικές, ενώ 18 είναι εκπαιδευτικές ταινίες.Από τις διεθνείς παραγωγές, οι 30 είναι πανελλήνιες πρεμιέρες, αριθμός που αυξάνεται με κάθε επόμενη διοργάνωση.

Το φετινό αφιέρωμα είναι στη Μουσική με 16 ταινίες, ενώ το αφιέρωμα στην Ισότητα που έχει καθιερωθεί εδώ και 5 χρόνια, θα εκπροσωπηθεί φέτος από 14 ταινίες. Το Βραβείο Ισότητας δίνει μια διεθνής επιτροπή, ενώ το Βραβείο του αφιερώματος κάθε χρονιάς δίνει ομάδα φοιτητών κάποιου πανεπιστημίου. Φέτος, αυτό είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, θα δοθεί συναυλία πιάνου και φλάουτου, από έναν Έλληνα της Γαλλίας, τον Γιώργο Νικολαϊδη κι έναν Γάλλο, τον Jean-Pierre Dussert. Αμφότεροι πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ Musicalement Autre, σε σκηνοθεσία Νικόλα Μωϋσάκη. Η ιδιαιτερότητα ταινίας έγκειται στο γεγονός ότι ο Jean-Pierre είναι ένας αυτιστικός άνθρωπος, μεγαλωμένος σε ίδρυμα επί 27 χρόνια, ο οποίος με τη βοήθεια του φλαουτίστα Γιώργου Νικολαϊδη μπόρεσε να βγει από το ίδρυμα και τώρα δίνουν συναυλίες σε όλη τη Γαλλία.

Την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου θα δοθεί μουσική παράσταση από τον καταξιωμένο συνθέτη Ηρακλή Πασχαλίδη και τους ηθοποιούς – τραγουδιστές Χρήστο Στέργιογλου και Λυδία Φωτοπούλου, καθώς και στο κονσέρτο πιάνου της σολίστ Λόλας Τότσιου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα παραδώσει και ένα σεμινάριο για μαθητές γυμνασίου και λυκείου Κινηματογραφικής Μουσικής Επένδυσης.

«Στο πλαίσιο της δράσης ντοκιμαντέρ για όλους που αφορά την καθολική προσβασιμότητα στον κινηματογράφο, πρωτοβουλία την οποία ξεκινήσαμε εδώ και τέσσερα χρόνια, όλες οι ταινίες είναι υποτιτλισμένες με ειδικούς υπότιτλους για κωφούς και άτομα με προβλήματα ακοής, ένα παράλληλα έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα και κάποιες ταινίες και εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν ΑμΕΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα προβάλλουμε τη Δευτέρα, το ντοκιμαντέρ Sexual Healing, που αφορά σε μία παραπληγική γυναίκα, η οποία στα 53 της αποφάσισε να διερευνήσει τη σεξουαλικότητά της και το δικαίωμά της στο σεξ». Η Τζίνα Πετροπούλου στη συνέντευξη τύπου συμπλήρωσε πως μετά την προβολή της ταινίας η διοργάνωση έχει προσκαλέσει εκτός από την πρωταγωνίστρια Evelien Spreitzer που θα βρίσκεται στην Καλαμάτα για τέσσερις ημέρες, και τον γιατρό Χαράλαμπο Κωνσταντινίδη, ο οποίος έχει δώσει πολλές διαλέξεις πάνω στο θέμα της σεξουαλικής θεραπείας και αναπηρίας, καθώς και για το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα.

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου άνοιξε αυλαία την Τετάρτη 25/10 στις 20:30, με επίσημους προσκεκλημένους και την εξαιρετική βραβευμένη ταινία της Valerie Kontakos, Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης, παρουσία της σκηνοθέτιδας.

Μείνετε συντονισμένοι, το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται!

Για περισσότερα νέα σχετικά με το Φεστιβάλ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  peloponnisosdocfestival.com και ακολουθήστε μας στο facebook στην διεύθυνση facebook.com/peloponnisosdocfestival και στο Instagram, instagram.com/peldocfest

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμοι Καλαμάτας, Άργους – Μυκηνών, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και Ήλιδας.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τζίνα Πετροπούλου.

Το 9ο ΔΦΝΠ, πραγματοποιείται με την Οικονομική Υποστήριξη και υπό την Αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ)
Leave a comment