Υπάρχει σινεμά για παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη; Πόσες παιδικές ταινίες από την περιοχή προβάλλονται στην αίθουσα; Γιατί τόσο λίγοι σκηνοθέτες από τη ΝΑ Ευρώπη γυρίζουν ταινίες για παιδιά; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει μια μεγάλη έρευνα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ταινίες για παιδιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Η κατάσταση των πραγμάτων».

Στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας σάς προσκαλούμε στην παρουσίαση της έρευνας, που διεξήγαγε για λογαριασμό του Φεστιβάλ η Ελένη Χανδρινού, παραγωγός και σύμβουλος σε θέματα Οπτικοακουστικού Τομέα, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, στη 2η διεθνή συνάντηση Fest of Fests(Διεθνές Δίκτυο Νεανικών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ώρα 16:00 – 18:00.

Η ιδέα της έρευνας προέκυψε από έναν βασικό στόχο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: τη μύηση και την εκπαίδευση των παιδιών στον κόσμο του σινεμά, μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, από προγράμματα προβολών όπως το Kids Love Cinema, εργαστήρια και δράσεις που τα ενθαρρύνουν να γίνουν ενεργοί πολίτες.

«Η δράση μας στον τομέα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, με γνώμονα το νεανικό κοινό, μάς οδήγησε στο να καταγράψουμε την έλλειψη παιδικών ταινιών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,» εξηγεί η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό. «Η συγκεκριμένη έρευνα, απ’ όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη του είδους της. Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 ως μια προσπάθεια κατανόησης του τοπίου της κινηματογραφικής παραγωγής για παιδικό και νεανικό κοινό (ηλικίες 6-12 ετών) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» σημειώνει.

Εκτός από την Ελλάδα, η έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία από την Αλβανία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την Κύπρο, την προσωρινή αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

Τι αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, η έρευνα για το ευρωπαϊκό τοπίο, στο οποίο κυριαρχούν οι αμερικανικές παιδικές ταινίες;

Για να χαρτογραφήσει την παραγωγή παιδικών ταινιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Φεστιβάλ απευθύνθηκε στα Εθνικά Κέντρα Κινηματογράφου και στα εθνικά γραφεία του Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη-ΜEDIA. Στοιχεία δόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο και αναζητήθηκαν στην ετήσια έκδοση του Cinelink.

Δείτε το πρόγραμμα της 2ης συνάντησης Fest of Fests: Ευρωπαϊκή συνάντηση | 10-12 Ιουνίου 2019
Leave a comment