Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν διαδικτυακά το μεσημέρι της Τρίτης 22/9, οι δύο παρουσιάσεις του 7ου Drama Pitching Lab, με εισηγητές τη Βένια Βέργου, Διευθύντρια του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τον Sami Arpa, ιδρυτή της ελβετικής Largo.
Να θυμήσουμε πως το φετινό Εργαστήρι Pitching, με επικεφαλής την Βαρβάρα Δούκα, δέχθηκε φέτος 15 σχέδια, καθώς η διαδικτυακή πλατφόρμα μπορεί να επιτρέψει τη μεγαλύτερη συμμετοχή και να διευρύνει την παγκόσμια εμβέλεια του. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από την Τουρκία, το Μεξικό, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, τη Σιγκαπούρη την Κίνα, τη Ρωσία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι συνολικές αιτήσεις συμμετοχής έφτασαν τις 105 απ΄όλον τον κόσμο –ακόμα και από την μακρυνή Αϊτή.
Το πρώτο μέρος, το οποίο το παρουσίασε ο Sami Arpa, αφορούσε την πλατφόρμα βίντεο κατά παραγγελία Sofy.tv, και πώς οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν, για αυτήν την πλατφόρμα, μετατράπηκαν σε άλλη υπηρεσία ως Largo.ai. Η πρώτη είναι μια πλατφόρμα βίντεο ειδικά για ταινίες μικρού μήκους ταινίες . Η δεύτερη είναι μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που παρέχει υποστήριξη AI για τους παραγωγούς και τους διανομείς ταινιών μεγάλου μήκους. Όπως είπε και ο ίδιος, «αυτές οι τεχνολογίες γίνονται πολύ σημαντικές για την βιομηχανία κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο». Στη συνέχεια ο κ. Arpa εξήγησε πώς ακριβώς αναλύεται μία ταινία μέσω του συστήματος, για παράδειγμα σε τί ποσοστό εμπεριέχει δράμα ή δράση. Επίσης το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προβλέπει τα πιθανά έσοδα της ταινίας ήδη από το στάδιο της προ-παραγωγής.
Ο S.Arpa διάνθισε την παρουσίαση του με κάποια στοιχεία, που προέκυψαν έπειτα από έρευνα της Sofy.tv. Οπως οτι το 2017 το 70% των ταινιών μικρού μήκους δεν διανεμήθηκαν στο Διαδίκτυο και οτι μόνο το 19% του δυτικού κόσμου παρακολουθεί ταινίες μικρού μήνους κάθε μήνα.
Το διάστημα 2000-2006 οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες σε διάφορες πλατφόρμες (Youtube, Vimeo, Netflix κ.α), ενώ το διάστημα 2006-2010 όχι, καθώς βελτιωνόταν και η ποιότητα της εικόνας και πρωτίστως των πλατφορμών.
Στη συνέχεια παρουσίασε συγκριτικά τα box office της Αμερικής και της Ευρώπης για το 2018, όσον αφορά τις ταινίες του Hollywood, τις τοπικές και άλλων κατηγοριών. Όσον αφορά τις επενδύσεις, είπε πως στην Αμερική κυκλοφόρησαν 1800 ταινίες με μέση δαπάνη 4.4 εκ. ευρώ για κάθε ταινία, ενώ στην Ευρώπη κυκλοφόρησαν 1500 ταινίες με μέση δαπάνη 1.3 εκ. ευρώ.
«Είναι η πρώτη φόρα που συμμετέχει στο Pitching Lab και είναι χαρούμενος γι’ αυτό. Έμαθα για το Φεστιβάλ Δράμας στο παρελθόν, πως είναι ένα από τα ακρογωνιαία φεστιβάλ μικρού μήκους στον κόσμο. Έχουμε την ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να το παρακολουθήσουμε διαδικτυακά, αλλά ελπίζω να συμμετάσχω μελλοντικά και με φυσική παρουσία», δήλωσε, ευχαριστώντας κοινό και φεστιβάλ.
Στο δεύτερο μέρος, την σκυτάλη πήρε η Βένια Βέργου, η οποία ανέλυσε τις υπηρεσίες που προσφέρει η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στους ξένους παραγωγούς, και το πώς μπορούμε ως χώρα να προσελκύσουμε ξένες παραγωγές στον ελλαδικό χώρο.
Η κα. Βέργου συμμετέχει πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη ιδιότητα στο Pitching Lab, αλλά έχει συμμετάσχει αρκετές φορές στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ως κριτικός ταινιών και ως παραγωγός. Επίσης είχε κληθεί από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλο να συμμετάσχει και ως κριτική αποτιμήτρια για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας πως η πόλη της Δράμας είναι ιδανική για το συγκεκριμένο Εργαστήρι. «Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αυτό το εργαστήρι στη Δράμα προκειμένου να γίνονται ζυμώσεις μεταξύ των Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών και να γεννιούνται συνεργασίες. Χαίρομαι πάρα πολύ που συμμετέχουμε σε αυτό ακόμη και με μικρή παρουσία εν μέσω κορωνοϊού».
Στόχος του Hellenic Film Commission, εξήγησε, είναι η προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα και η προσφορά βοήθειας αναφορικά με οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία προκύψει εν όψει των γυρισμάτων στη χώρα μας.
Η Β. Βέργου ανέφερε πως το cash rebate ανέρχεται στο 40% επί των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για όλους τους δικαιούχους. Υποστηρίζει ταινίες μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές δραματικές σειρές, ταινίες κινουμένων σχεδίων και ψηφιακά παιχνίδια. Οι παραγωγοί μπορούν να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα τους σε διάφορα μέρη της χώρας, σε αρχαιολογικούς χώρους, παλιές πόλεις, δάση, βουνά, παραλίες κ.α, εφόσον οι αρμόδιες αρχές δώσουν την άδεια.
Η κ. Βέργου παρουσίασε χαρακτηριστικές εικόνεςαπό διάφορα μέρη του ελλαδικού χώρου, ευχαρίστησε τον κόσμο που την παρακολούθησε κι ευχήθηκε καλή επιτυχία στους δημιουργούς ταινιών.
Η συνάντηση με την Βαρβάρα Δούκα, επικεφαλής του Pitching Lab
Με την κ. Δούκα βρεθήκαμε στο ξενοδοχείο «Ύδραμα». Η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη και φιλική, καθώς βρισκόμασταν στο πανέμορφο υδάτινο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας,. Πριν κλείσει το τάμπλετ, μας έδειξε πώς πραγματοποιείται το διαδικτυακό εργαστήρι. Καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου συζητούσαν για τον παγκόσμιο κινηματογράφο και στο τέλος του μαθήματος αναφερόντουσαν στην κουλτούρα του τόπου τους. Αφού αποσυνδέθηκε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μας είπε πως μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκανσχεδόν 17 βραβευμένες ταινίες που ξεκίνησαν από το Pitching Lab. «Είμαστε υπερήφανοι που βοηθούμε να «ψελλίσει» κάποιος από την αρχή μία ιστορία και να τη στήσει ώστε να βρεθεί χρηματοδότηση. Νομίζω ότι είναι το πιο διεθνές κομμάτι του Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο φυσικά, φέτος αποφασίστηκε πολύ νωρίς, λόγω του κορωνοϊού, να πραγματοποιηθεί σε διαδικτυακή πλατφόρμα. Γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία», μας είπε.
Μαρία Γερμαντζίδου
Περισσότερες πληροφορίες:
[email protected] (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας)
Γραφεία Δράμας: τηλ. 25210 47575
Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309
- Instagram: https://www.instagram.com/dramafilmfestival/
- Youtube: https://www.youtube.com/user/dramafilmfestival/
- FilmFreeway: https://filmfreeway.com/dramafilmfestival
- Hashtag: #dramafilmfestival & #DISFF43