Ακρόπολη. Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του πολιτισμού μας, ένα ζωντανό σύμβολο που έχει αναμετρηθεί με τον χρόνο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία, όχι μόνο της Αθήνας αλλά του κόσμου όλου. Ο καθένας μας έχει ανέβει στον Ιερό Βράχο από διαφορετικό μονοπάτι, όμως οι δρόμοι όλης της Γης συναντιούνται εκεί. Σε ένα περιβάλλον που μας κάνει να ξεχνάμε το αστικό τοπίο, ακόμη και την εποχή που ζούμε, η Ακρόπολη ξεχωρίζει για την αρμονία, την ομορφιά και την ανθρώπινη κλίμακά της. Τώρα η Ακρόπολη γίνεται πιο λευκή, πιο όμορφη, πιο φωτισμένη, μεταλαμπαδεύοντας τα οικουμενικά μηνύματά της σε όλη την υφήλιο.

Η Ελευθερία Ντεκώ, σχεδιάστρια φωτισμού από το 1990, έχει σχεδιάσει τον φωτισμό σε περισσότερες από 450 παραστάσεις για θέατρο, μουσική και χορό, όπερα και εικαστικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές, διακρίσεις και βραβεία. Μεταξύ άλλων της απονεμήθηκε ο τίτλος «Γυναίκα Καλλιτέχνης της Χρονιάς 2009» για τη συμβολή της στο θέατρο και τις τέχνες γενικότερα.

Μετά από 5 χρόνια παραμονής στην Νέα Υόρκη, όπου παράλληλα εργαζόταν ως σχεδιάστρια φωτισμών και  δίδασκε Lighting Design στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), επέστρεψε το 1992 στην Ελλάδα. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες Ελληνικές θεατρικές ομάδες και θιάσους, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, καλλιτέχνες, ενώ έχει κατ’ επανάληψη προσκληθεί να σχεδιάσει το φωτισμό παραστάσεων σε διεθνή φεστιβάλ.

Το 1997 ίδρυσε την εμπορική εταιρεία «Lights International», με ειδίκευση στον σχεδιασμό φωτισμού (stage και events), τον σχεδιασμό και προμήθεια φωτιστικού εξοπλισμού και εγκατάστασης θεατρικών σκηνών και συνεδριακών χώρων.

Το 2000, η Ελευθερία Ντεκώ δημιούργησε ένα τμήμα αποκλειστικά για τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, αναδεικνύοντας κατ’ αρχήν όψεις κτιρίων, αλλά πολύ σύντομα ανέλαβε τον σχεδιασμό και τη μελέτη όλου του φάσματος του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Έκτοτε η εταιρεία έχει συνεργαστεί σε πλήθος αρχιτεκτονικών έργων που αφορούν εμπορικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Η Ελευθερία Ντεκώ είναι Επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει «Θεατρικό Φωτισμό» από το 2005.

Σημαντική στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ως Διευθύντρια και Σχεδιάστρια φωτισμού στις τελετές έναρξης και λήξης.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, στην 57η τελετή της Academy of Television Arts and Sciences της απονεμήθηκε το βραβείο Emmy, στην κατηγορία Outstanding Lighting Direction, για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ / Ιδρυμα Ωνάση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ / Ιδρυμα Ωνάση
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ / Ιδρυμα Ωνάση
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ / Ιδρυμα Ωνάση

Ο φωτισμός της Ακρόπολης είναι ένα έργο σε δωρεά και υλοποίηση του Ιδρύματος Ωνάση. Την μελέτη και τον σχεδιασμό του έργου ανέλαβε μετά από ανοιχτή πρόσκληση, η διεθνούς κύρους και βραβευμένη με ΕΜΜΥ σχεδιάστρια φωτισμού, Ελευθερία Ντεκώ.

Ο φωτισμός της Ακρόπολης δίνει νέα πνοή στα μάρμαρα του Ιερού Βράχου. Όμως δεν περιορίζεται στο αισθητικό κομμάτι, αλλά συμπεριλαμβάνει και σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Αναδεικνύει τα τείχη, το σύνολο του Ιερού Βράχου, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα πιο λευκά από ποτέ αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.
Μέσα από αυτό το νέο πρίσμα βλέπουμε πλέον τον φωτισμό 14 σημείων, τα οποία είναι: o Ιερός Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου η Στοά Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό, ενώ για πρώτη φορά φωτίζονται πέντε ακόμα μνημεία: το μνημείο Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια Απόλλωνα και Αγλαύρου / Κλεψύδρα καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.

 

ΜΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ
Στο πλαίσιο της τεχνικής αναβάθμισης, ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των ηλεκτρικών πινάκων, των υφιστάμενων λαμπτήρων (τύπου HID) με 609 (40% λιγότερους σε σχέση με πριν) φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για περισσότερα από 20 χρόνια. Τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης, ενώ με τη νέα εγκατάσταση εξοικονομείται περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα, μέσα από τη βελτίωση της στόχευσης προς τα μνημεία μειώνεται το φαινόμενο της φωτορύπανσης.

Το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο αποδόθηκε, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη.

Κάτω από το ολόγιομο -σχεδόν- φεγγάρι, ο Βράχος, τα Τείχη, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, η Στοά του Ευμένους και το Διονυσιακό Ιερό φωτίζονται εκ νέου, ενώ πέντε ακόμα μνημεία αποκτούν «λάμψη» για πρώτη φορά: Το μνημείο του Θρασύλλου, οι Χορηγικοί Κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου / Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης.Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου τόσο από τα τείχη όσο και μεταξύ τους, αναδεικνύοντας το σύνολό τους, αλλά και τον όγκο και τη γεωμετρία του κάθε μνημείου από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ / Ιδρυμα Ωνάση
ΠΗΓΕΣ: Ιδρυμα Ωνάση in.gr,

Οι βιογραφικές πληροφορίες και οι φωτογραφίες της ίδιας προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελευθερίας Ντεκώ




Leave a comment