Το Φεστιβάλ Καννών φέτος διοργανώθηκε για ένα μόνο τριήμερο με φυσικές προβολές εξαιτίας των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ έγιναν κανονικά οι προβολές των διαγωνιζόμενων ταινιών μικρού μήκους και το Χρυσό Φοίνικα κέρδισε η ταινία “I’m Afraid to Forget your Face” του Αιγύπτιου σκηνοθέτη Σαμέχ Αλαά, στην οποία η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Γιώργου Βαλσαμή.

Ο Γιώργος Βαλσαμής είναι ο σταθερός συνεργάτης του Βασίλη Κεκάτου ο οποίος πέρυσι είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους για την ταινία του “Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς”.  Έτσι, ο Γιώργος Βαλσαμής έγινε ο μοναδικός Έλληνας διευθυντής φωτογραφίας που η ταινία που συμμετέχει κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις!

 

Η σχετική ανάρτηση του Βασίλη Κεκάτου μετά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα συγκινητική:

“Ο άνθρωπος με τους δύο Φοίνικες
Ο καλύτερος μου φίλος από το γυμνάσιο, και διευθυντής φωτογραφίας σε ό,τι έχω κάνει έως τώρα, ένα χρόνο αφότου κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών με την ταινία μας «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», κερδίζει ξανά το μεγάλο βραβείο με την Αιγυπτιακή ταινία «I am Afraid to Forget Your Face», του πολύ καλού μας φίλου Sameh Alaa.
Ο Γιώργος είχε ακόμη μια ταινία στις φετινές Κάννες, στο τμήμα Cinéfondation. Η ταινία ονομάζεται «The Last Ferry from Grass Island” και ανήκει σε έναν επίσης καλό μας φίλο, τον Linhan Zhang, από το Χονκ-Κονγκ.
Σήμερα είμαι περήφανος και βαθιά συγκινημένος για τρεις υπέροχους φίλους μου, πιο πολύ όμως για τον Giorgos Valsamis, τον πιο ταλαντούχο διευθυντή φωτογραφίας που έχω γνωρίσει και τον άνθρωπο που θα του εμπιστεύομαι το όραμα μου για πάντα, με τα μάτια κλειστά”.
Leave a comment