Μια πολύ σημαντική διάκριση για τον Έλληνα μοντέρ, Γιώργο Λαμπρινό, στις τεχνικές κατηγορίες των British Independent Film Awards!

Ο Γιώργος Λαμπρινός κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο Μοντάζ για την ταινία “The Father” του Φλόριαν Ζέλερ, με τον Αντονι Χόπκινς και την Ολίβια Κόλμαν.

 

Με το βραβείο αυτό αλλά και έχοντας ήδη κερδίσει το βραβείο μοντάζ των κριτικών του Λος Άντζελες, ο Γιώργος Λαμπρινός φαίνεται πως οδεύει με όλο και πιο σταθερά βήματα στο δρόμο για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ.

https://www.youtube.com/watch?v=4TZb7YfK-JI&ab_channel=SonyPicturesClassics

Ο Έλληνας μοντέρ Γιώργος Λαμπρινός στις προβλέψεις για τα φετινά βραβεία Όσκαρ

Ο Γιώργος Λαμπρινός κατοικεί στο Παρίσι και ειναι πολύ έμπειρος μοντέρ. Έχει υπογράψει, μεταξύ άλλων, το μοντάζ στο «Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά, στην υποψήφια για Όσκαρ μικρού μήκους ταινία «Avant que de Tout Perdre» του Ξαβιέ Λεγκράν, στις δύο βραβευμένες ταινίες της Ευαγγελίας Κρανιώτη («Erotica, Exotica, Etc.» και «Obscuro Barroco»), έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ έχει κερδίσει το βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το Μοντάζ του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα.

Σε μια συνεντευξή του στην ερώτηση”Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς σοβαρά με το σινεμά;” ο Γιώργος Λαμπρινός απάντησε:

“Όταν στα 18 μου βρέθηκα σε μια αίθουσα μοντάζ. Και λίγο αργότερα παρακολούθησα στο σινεμά Παλλάς τη «Νοσταλγία» του Αντρέι Ταρκόφσκι. Ήταν η στιγμή που κατάλαβα πως πέρα από τι συμβαίνει σε κάθε πλάνο ο ρυθμός με τον οποίο εναλλάσσονταν οι εικόνες, ο οποίος στη προκειμένη περίπτωση δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορος, μου δημιουργούσε ένα ιδιαίτερο συναίσθημα”.

The Father του Florian Zeller

Οι πρώτες κριτικές (η ταινία προβλήθηκε στο Sundance) μιλούν με θαυμασμό για την ερμηνεία του Άντονι Χόπκινς στο ρόλο ενός ηλικιωμένου άντρα με Αλτσχάιμερ, ο οποίος αρνείται κάθε βοήθεια από την κόρη του (η οσκαρική «Ευνοούμενη» Ολίβια Κόλμαν του Γιώργου Λάνθιμου). Κινηματογραφικό ντεμπούτο του θεατρικού συγγραφέα Φλόριαν Ζέλερ, ο οποίος διασκευάζει εδώ ένα δικό του έργο με τη βοήθεια – εγγύηση του μεγάλου Κρίστοφερ Χάμπτον (Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για τις «Επικίνδυνες Σχέσεις»).

 




Leave a comment