Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Καλαμάτα το κινηματογραφικό εργαστήριο Storylab, στο οποίο φοιτητές κινηματογραφικών σχολών εκπαιδεύονται πάνω στην παραγωγή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε σύντομο χρονικό διάστημα (5 ημερών).Τους φοιτητές καθοδηγούν ο Erik Knudsen, σκηνοθέτης και καθηγητής από την Μ. Βρετανία, και ο Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος, διδάσκων του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Και οι δύο είναι επίσημοι προσκεκλημένοι του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Το εργαστήριο εντάσσεται στο πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τρία πανεπιστημιακά τμήματα: το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι η συνεργασία μεταξύ φοιτητών, ώστε να προσπαθήσουν να βρουν τη δική τους φωνή στην παραγωγή ταινιών, εφαρμόζοντας τις αρχές της εθνο-μηντιολογίας (media) που χρησιμοποιούνται στο Διεθνές Ερευνητικό Δίκτυο Ανάπτυξης Κινηματογράφου StoryLab (StoryLab International Film Development Research Network, χρηματοτούμενο από το AHRC).

Το τελικό προϊόν του κινηματογραφικού αυτού εργαστηρίου θα είναι μια σειρά από ταινίες ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, οι οποίες θα προβληθούν σε ειδική εκδήλωση του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 20:15, στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου της Καλαμάτας.

Σύντομα βιογραφικά
Ο Erik Knudsen είναι Καθηγητής Μεθοδολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του CentralLancashire στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει διατελέσει Καθηγητής Οπτικού και Ψηφιακού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth, Καθηγητής Μεθοδολογίας του Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Salford στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής της Σχολής ΜΜΕ, Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Salford. Επισκέπτεται συχνά διεθνείς σχολές κινηματογράφου στις οποίες διεξάγει εργαστήρια, όπως στη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στην Κούβα, όπου ήταν Επικεφαλής Μοντάζ (2001-2009).

Ο Δρ. ΙάκωβοςΠαναγόπουλος είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, γνωστός για τις πρόσφατες ταινίες του Για Χρόνια Πλάγιαζα Νωρίς (2019) και Allimonò(2020). Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας.
Είναι ενεργός ερευνητής, με πολλαπλά διεθνή δημοσιεύματα. Είναι, επίσης, επίσημος ερευνητής στο Story Lab International Film Development Research Network, στο Εργαστήριο Συγκρουσιακής Πολιτικής στο Πάντειον Πανεπιστήμιο, στο Εργαστήριο για τη Μελέτη του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επιστημονικός συνεργάτης στο In Arts (Interactive research lab) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Επίσης είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Αυτόν τον καιρό διδάσκει στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως ακαδημαϊκός υπότροφος, τα μαθήματα: «Στοιχεία Σκηνοθεσίας-Υποκριτικής», «Διεύθυνση Παραγωγής Οπτικοακουστικού Έργου» και «Τεχνικές Βιντεοσκόπησης».

 
Leave a comment