Με τίτλο «The F* Word – Creating a chain of emerging female filmmakers» η ομάδα του 3ου Balkan Can Kino Συμποσίου Κινηματογράφου (9-24/10) διοργανώνει μία διαδικτυακή συζήτηση ανοιχτή η οποία θα διεξαχθεί μέσω Zoom την Πέμπτη 15/10 (19.00).
Οι εμπνεύστριες αυτής της ψηφιακής συνάντησης, Δήμητρα Μητσάκη (σκηνοθέτης) και Μαριάννα Καπλατζή (επιμελήτρια κινηματογραφικών προγραμμάτων), κάλεσαν 12 γυναίκες επαγγελματίες του κινηματογράφου και ακαδημαϊκούς από 7 χώρες της ευρύτερης περιοχή των Βαλκανίων ώστε να μιλήσουν σχετικά με την εκπροσώπηση του φύλου στις βαλκανικές ταινίες, τα τελευταία κινηματογραφικά σχέδιά τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τις λύσεις που έχουν να προτείνουν.
Όσοι παρακολουθήσουν το roundtable θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από τα έργα των ομιλητών, διάρκειας 3’, αλλά και να διατυπώσουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, στις 15/10 θα γίνει η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο του «The F* Word», με σκοπό να διερευνήσει τις εκφάνσεις της θηλυκότητας στον κινηματογράφο, μπροστά και πίσω από την κάμερα, και να τις αναδείξει.
Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά.
Εγγραφή/δήλωση συμμετοχής εδώ
Συμμετέχουν:
Ana Aleksovska, Film Director, MK
Boroka Biro, Cinematographer, RO
Zehra Cerrahoğlu, Academic, TR
Ana – Maria Comanescu, Director/ Screenwriter, RO
Dina Iordanova, Academic, BG
Zorka Klapan, Producer, CR
Olympia Mytilinaiou, Director of Photography, GR
Myrto Papadopoulos, Photographer/ Filmmaker, GR
Christina Phoebe, Filmmaker/ Performer/ Multimedia Artist/ Researcher, GR
Tahmina Rafaella, Actor/ Filmmaker, AZ
Esra Saydam, Filmmaker/ Storyteller, TR
Phaedra Vokali, Producer/ Writer/ Director, GR
Curated by filmmaker/ BCK co-founder Dimitra Mitsaki & film curator/ BCK member Marianna Kaplatzi. Communication & Support by Evdokia Noula
Το Balkan Can Kino είναι ένα αυτο-οργανωμένο φεστιβάλ κινηματογράφου που δημιουργήθηκε από επαγγελματίες του κινηματογράφου το 2017, στην Αθήνα.
Ο προγραμματισμός των ταινιών εστιάζεται σε εναλλακτικές προσεγγίσεις στον κινηματογράφο και στην οπτικοακουστική τέχνη, προκειμένου να αναδείξει την ποικιλομορφία μέσω έργων που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές κοινότητες,νέους σκηνοθέτες, γυναίκες σκηνοθέτες, queer cinema κ.λπ.
Μέσα από τις μηνιαίες οργανωμένες προβολές και τις διευρυμένες κινηματογραφικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν εκθέσεις τέχνης και φωτογραφίας, βίντεο-εγκαταστάσεις και παραστάσεις, στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών.