Καλύτερη ταινία της χρονιάς αναδείχτηκε το “Green Book” που διακρίθηκε επίσης στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου και Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον εξαιρετικό Μαχερσάλα Αλι.

Με ένα χρυσό αγαλματίδιο, εκείνο του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Ολίβια Κόλμαν, φεύγει η ταινία “The Favourite” του Γιώργου Λάνθιμου από την 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων Oscar.

Μια τελετή από την οποία μπορεί να έλειπε ο παρουσιαστής, όμως αυτή απουσία δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή καθώς τα τελευταία χρόνια η Ακαδημία δεν είχε μεγάλη τύχη σε αυτό τον τομέα. Και ποιός χρειάζεται άλλωστε έναν παρουσιαστή να ανοίξει το show όταν στην έναρξη της τελετής απονομής απολαμβάνεις τους ίδιους τους Queen;

Τα χαριτωμένα, καυστικά ή μη, σχόλια ανέλαβαν να κάνουν όσες και όσοι παρουσίαζαν τα διάφορα βραβεία και δεν έλειψαν τα – μεταξύ σοβαρού και αστείου – σχόλια, τα αστεία και οι σπόντες για το περιβόητο τείχος του Trump ενώ τονίστηκε από πολλούς η ανάγκη να πάψουν κάθε είδους διακρίσεις. Σε αυτό συνέβαλλε και η θεματολογία των ταινιών “Green Book” και “BlacKkKlansman” (η οποία κέρδισε και στην κατηγορία του Διασκευασμένου Σεναρίου) αλλά και του “Ρόμα”.

Ο Αλφόνσο Κουαρόν επιστρέφει σήμερα στο σπίτι του με τρία αγαλματίδια για το “Ρόμα” και κυρίως εκείνα της Σκηνοθεσίας, της Διεύθυνσης Φωτογραφίας και της Ξενόγλωσσης ταινίας.

Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσαν τα Oscar Κοστουμιών, Μουσικής και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για το Black Panther ενώ αναμενόμενα ήταν τα βραβεία Ήχου και Ηχητικών Εφέ για το “Bohemian Rhapsody” και για τον εκπληκτικό Rami Malek ο οποίος, εκτός από το κοινό, έπεισε και τα μέλη της Ακαδημίας ότι δεν υποδύθηκε απλώς τον Φρέντι Μέρκιουρι, έγινε ο Φρέντι Μέρκιουρι και δικαίως κατέκτησε το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου. Το “Bohemian Rhapsody” πήρε επίσης το Oscar για το “Μοντάζ”.

Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, προς μεγάλη λύπη όλων των κινηματογραφόφιλων που γνωρίζουν εδώ και χρόνια την εξαιρετική δουλειά του, δεν κατάφερε να κερδίσει την εύνοια των μελών της Ακαδημίας παρόλη την αναγνώριση από τους συναδέλφους του, το Σωματείο Μοντέρ της Αμερικής, που του χάρισε το αντίστοιχο βραβείο.

Η Ολίβια Κόλμαν, με δάκρυα στα μάτια, κατάφερε να μας συγκινήσει και ταυτόχρονα να μας κάνει να γελάσουμε με αυτό το απίστευτο βρετανικό της χιούμορ! Όπως ήταν αναμενόμενο, ευχαρίστησε θερμά το Γιώργο Λάνθιμο κατά την παραλαβή του βραβείου της και αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικά σχόλια στο πρόσωπό του αποκαλώντας τον “my best director”.

Μπορεί το “The Favourite” να μην πήρε όσα Oscar περιμέναμε ή άξιζε να πάρει όμως, όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο, “σημασία έχει το ταξίδι” και το ταξίδι του Γιώργου Λάνθιμου προς τη διεθνή καταξίωση μόλις τώρα άρχισε και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα!

Αναλυτικά τα βραβεία:

Καλύτερη Ταινία
Green Book

Σκηνοθεσία
Αλφόνσο Κουαρόν για το “Ρόμα”

Α’ Ανδρικός Ρόλος
Ράμι Μάλεκ για το “Bohemian Rhapsody”

Β’ Ανδρικός Ρόλος
Μαχερσάλα Αλι για το “Πράσινο Βιβλίο”

Α’ Γυναικείος Ρόλος
Ολίβια Κόλμαν για την “Ευνοούμενη”

B’ Γυναικείος Ρόλος
Ρετζίνα Κινγκ για το “Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει”

Διασκευασμένο Σενάριο
Tσάρλι Βάχτελ, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτζ, Κέβιν Γουίλμοτ και Σπάικ Λι για το “BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση”

Πρωτότυπο Σενάριο
Νικ Βαλελόνγκα, Μπράιαν Κάρι και Πίτερ Φαρέλι για το “Πράσινο Βιβλίο”

Φωτογραφία
Αλφόνσο Κουαρόν για το “Ρόμα”

Κοστούμια
Ρουθ Ε. Κάρτερ για το “Black Panther”

Μοντάζ
Τζον Οτμαν για το “Bohemian Rhapsody”

Μακιγιάζ και Κομμώσεις
Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία

Μουσική
Λούντβιγκ Γκόρανσον για το “Black Panther”

Τραγούδι
“Shallow” από το “Ενα Αστέρι Γεννιέται” (Lady Gaga, Μαρκ Ρόνσον, Αντονι Ροσομάντι και ΑΝτριου Γουάιατ)

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Χάνα Μπίτσλερ για το “Black Panther”

Ηχος
Bohemian Rhapsody

Ηχητικά Εφέ
Bohemian Rhapsody

Οπτικά Εφέ
First Man

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν των Μπομπ Περσιτσέτι, Πίτερ Ράμσεϊ και Ρόντνεϊ Ρόθμαν

Ξενόγλωσση Ταινία
“Ρόμα” του Αλφόνσο Κουαρόν (Μεξικό)

Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
Free Solo

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Period. End of Sentence

Μικρού Μήκους Ταινία – Animation
Bao

Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action
Skin




Leave a comment