Το 44ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έριξε αυλαία το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου (μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα βραβεία εδώ) όμως η online πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή έως τις 26 Σεπτεμβρίου και μπορείτε ακόμα και τώρα να κάνετε εγγραφή.  Εμείς, σας μεταφέρουμε τη γνώμη μας για τις ταινίες που είδαμε:

Ο Γιώργος Τελτζίδης και σε αυτή του την ταινία ασχολείται με ένα ευαίσθητο θέμα με πολλές προεκτάσεις και το κάνει, όπως πάντα, με σεβασμό και σε χαμηλούς τόνους, χωρίς όμως να παραλείπει να τονίσει τη σπουδαιότητα του ζητήματος. Διαπιστώσαμε πόσο εξελίσσεται ως σκηνοθέτης και αυτό φαίνεται και στον τρόπο που καθοδήγησε τον μικρό πρωταγωνιστή του σε μια ερμηνεία γεμάτη εσωτερικότητα, κάτι που οδήγησε και στην τιμητική διάκριση ερμηνείας στον Jouvany Guirguis στο 44ο Φεστιβάλ Δράμας.

Η σχεδόν ντοκιμενταρίστικη κινηματογράφιση επισημαίνει το γεγονός πως μπορεί να πρόκειται για μυθοπλασία, όμως είναι μια ιστορία που κάλλιστα θα μπορούσε να εξελίσσεται δίπλα μας αυτή τη στιγμή.  Οι εξαιρετικοί φωτισμοί και τα πλάνα του Γιώργου Φρέντζου δημιουργούν την ατμόσφαιρα του περιθωρίου, ειδικά στις νυχτερινές λήψεις, τόσο στις εξωτερικές όσο και στις εσωτερικές, κάτω από το “αρρωστημένο” μισοσκόταδο της δομής φιλοξενίας.

Οι “ασυνόδευτες ψυχές” της ταινίας κινούνται μέσα σε αυτό το περιθώριο έχοντας αποδεχτεί το γεγονός πως είναι εγκλωβισμένες είτε κυριολεκτικά, σε μια χώρα που δεν αισθάνονται ότι είναι ευπρόσδεκτοι, είτε μεταφορικά, σε καταστάσεις από τις οποίες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν.  Εγκλωβισμένες μέσα σε κτίρια με ορθάνοιχτες πόρτες αναζητούν δρόμους διαφυγής μέχρι που συνειδητοποιούν πως, όταν “ακουμπήσουν” η μία στην άλλη, η ζωή μπορεί να γίνει λίγο πιο φωτεινή, ακριβώς όπως το φως της αυγής που ξεπροβάλλει στα τελευταία πλάνα της ταινίας.

Σύνοψη:

Ο Μπαχάρ είναι ένας δωδεκάχρονος που φιλοξενείται σε έναν ξενώνα για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Η Κάτια, μια πρώην κατάδικος που προσπαθεί να βάλει την ζωή της σε τάξη, εργάζεται εκεί ως φροντιστής. Όταν τα πράγματα ζορίσουν για τον Μπαχάρ, η Κάτια θα είναι δίπλα του.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τελτζίδης

Σενάριο: Γιώργος Τελτζίδης, Κάτια Παπαϊωάννου

Παραγωγός: Δημήτρης Παπαθανάσης, Γιώργος Τελτζίδης, Δημήτρης Ζάχος

Ηθοποιοί: Κάτια Παπαϊωάννου, Τζουβάνι Γκούιργκους, Μελάντ Νασίντ, Σύρμω Κεκέ, Στέλλα Βογιατζάκη, Βαγγέλης Ευαγγελινός, Αγγελική Γκίκα, Φαίδων Γκρέτσικος, Χρήστος Χαλίλογλου, Κώστας Χαλίλογλου, Ζωή Κολλάτου, Αντρέας Παύλου

Διευθυντής Φωτογραφίας Γιώργος Φρέντζος GSC

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ελένη Βαρδαβά

Ενδυματολόγος: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Ηχολήπτης: Κωστής Κουτελιδάκης

Sound Design: Γιάννης Γιαννακόπουλος

Μοντάζ: Φαίδων Γκρέτσικος

Μουσική: Ακης Καπράνος
Leave a comment