Το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, στην Καλαμάτα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ ,Τζίνα Πετροπούλου, και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σοφία Πουλουπάτη. Παρούσα ήταν και η καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, η οποία μίλησε για την νέα της ταινία «Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας» που θα προβληθεί στην Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ! 

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούμε φέτος να κάνουμε το Φεστιβάλ όπως του αρμόζει, δηλαδή σε κλειστή αίθουσα, με όλους τους περιορισμούς βέβαια λόγω κόβιντ», είπε η κα Πετροπούλου, εκφράζοντας την ελπίδα «να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε όλους τους πολίτες στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου, όπου θα γίνει το Φεστιβάλ, επειδή, κάθε μέρα βγαίνουν καινούριες οδηγίες…».

«Το  Φεστιβάλ γιγαντώνεται ως προς τις πόλεις και τις περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυό του, αλλά και ως προς τις παράλληλες δράσεις που το συνοδεύουν», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «φέτος, έχουμε συνολικά 70 ταινίες, 19 εκπαιδευτικές, 20 ελληνικές και 50 διεθνείς παραγωγές, εκ των οποίων οι 33 θα προβληθούν σε πανελλήνια πρεμιέρα».

«Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας» στην Έναρξη

Μιλώντας για την ταινία της Τελετής Έναρξης,  «Ο Πάππους μου ο Παπαφλέσσας»,  η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ είπε ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί  για πρώτη φόρα στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της οποίας την εκτέλεση ανέλαβε το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ. «Είναι μια ιδιαίτερη ταινία, ένα προσωπικό οδοιπορικό της Κλεώνης, που τυχαίνει να είναι και απόγονος του Παπαφλέσσα, στις χώρες όπου περπάτησε ο ίδιος ο Παπαφλέσσας».

Από την πλευρά της, η δημιουργός της ταινίας και καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ, Κλεώνη Φλέσσα, δήλωσε «πολύ υπερήφανη που θα προβάλλουμε αυτήν την ταινία στο Φεστιβάλ μας».
«Έκανα ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, είπε, ακολουθώντας τα χνάρια του Παπαφλέσσα, στην Κωνσταντινούπολη, το Βουκουρέστι και στην πολυτάραχη, δυστυχώς τώρα, Οδησσό και στο Ιάσιο (Ρουμανία), δηλαδή διέσχισα σχεδόν όλη την Ουκρανία και θα το δείτε μέσα στην ταινία. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της Ουκρανίας, δεν θα είναι μετά (τον πόλεμο) αυτό που είδα εγώ.
Θέλω να πιστεύω  ότι η ταινία είναι σημαντική και θα προσφέρει ιστορικά νέα τεκμήρια  για τον ήρωά μας. Επίσης είναι μία ταινία, πιστεύω, που θα μπορούσε να παιχτεί  σε σχολεία και να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας».

 

Σεμινάρια-εκπαιδευτικές δράσεις
Αναφερόμενη στο εκπαιδευτικό κομμάτι του Φεστιβάλ, η καλλιτεχνική διευθύντρια στάθηκε στις συνεργασίες με τις Κινηματογραφικές Σχολές απ’ όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και τα σεμινάρια που διοργανώνονται κάθε χρόνο για τους φοιτητές τους («Δημιουργώντας ένα Ντοκιμαντέρ»), ενώ υπογράμμισε
ότι φέτος έχουμε μια συνεργασία πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα με το Τμήμα Τεχνών  Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου («StoryLab»), που έρχεται να προστεθεί στις συνέργειές μας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Μίλησε, επίσης, για τα μαθητικά σεμινάρια, τα οποία γίνονται όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως την Τρίπολη, το Ξυλόκαστρο και το Ναύπλιο. «Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες ατόμων με ειδικές ανάγκες, οπότε έχουμε προσαρμόσει ειδικά αυτά τα μαθητικά σεμινάρια, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν και παιδιά με νοητική αναπηρία», πρόσθεσε.

Ντοκιμαντέρ Για Όλους
Αναφερόμενη στις καθολικά προσβάσιμες προβολές του Φεστιβάλ, η κα Πετροπούλου τόνισε: «εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε υιοθετήσει ένα πρόγραμμα το ‘Ντοκιμαντέρ για όλους’, μέσα στην προσπάθεια που κάνουμε, ώστε ο Κινηματογράφος και το Ντοκιμαντέρ να είναι προσβάσιμα σε όλα τα άτομα.  Όλοι έχουν δικαίωμα σε αυτό».
Ως υπεύθυνη και συντονίστρια της ομάδας υποτιτλισμού, η πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής, Σοφία Πουλουπάτη, πρόσθεσε ότι «φέτος όλο το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ καθίστασται προσβάσιμο για άτομα με προβλήματα ακοής- για κωφούς και βαρήκοους- με τη χρήση ειδικών υποτίτλων SDH και για τις ελληνικές αλλά και για τις ξένες ταινίες. Επίσης, μία από τις ταινίες του προγράμματός μας, το ‘Πήγα, Είδα, Άκουσα’, της Μαίρης Μπουλή, θα προβληθεί με ακουστική περιγραφή για να είναι προσβάσιμη και σε άτομα με προβλήματα όρασης».
Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι υπό την καθοδήγηση της επίκουρης καθηγήτριας Βιλερμίνης Σωσώνη, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Διερμηνείας και Μετάφρασης του Ιονίου Πανεπιστημίου συνέπραξαν και κατέβαλαν τα μέγιστα, δημιουργώντας τους ενδογλωσσικούς υπότιτλους για 6 από τις ταινίες του προγράμματός μας και την ακουστική περιγραφή για το ‘Πήγα, Είδα, Άκουσα’».

Το Zinebi στην Καλαμάτα

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έγινε αναφορά και στην συμπαραγωγή που έχει ξεκινήσει το Φεστιβάλ Πελοποννήσου εδώ κι έναν χρόνο με το βάσκικο Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας. «Έχουν κληθεί 6 σκηνοθέτες, 3 Έλληνες και 3 Βάσκοι, να συμπράξουν και να δημιουργήσουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ με θέμα την ‘Διεκδίκηση της Ελευθερίας’», σημείωσε η κα Πετροπούλου και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί μετά την αναβολή λόγω κορονοϊού τον Νοέμβριο, επιτέλους έρχονται οι Βάσκοι στην Καλαμάτα, θα έρθουν και οι Έλληνες σκηνοθέτες, οπότε για πρώτη φορά θα συναντηθούν και θα μας παρουσιάσουν την πορεία των ντοκιμαντέρ. Η εκδήλωση αυτή θα γίνει το Σάββατο 16 Απριλίου στις 6:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, όπου θα  γίνονται οι προβολές». Όπως είπε η κα Πετροπούλου, «η συμπαραγωγή αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς η Καλαμάτα ‘ θα ακουστεί’ σε ένα φεστιβάλ διεθνώς αναγνωρισμένο, ιστορίας 62 χρόνων, ένα φεστιβαλ  που είναι και προπομπός των Όσκαρ για όσους βραβεύονται σε αυτό!».

Τελετή Λήξης
Δίνοντας πληροφορίες για την Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, η Τζίνα Πετροπούλου είπε ότι «θα δείξουμε το ντοκιμαντέρ το οποίο θα παραχθεί από τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, που θα έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο του Ρόμπερτ Ρομπάουτ, το οποίο αφορά σε Έλληνες Καλλιτέχνες αφρικανικής καταγωγής  που ζουν στην Αθήνα. Θα υπάρχει ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο, πρόσθεσε, με έναν από τους πρωταγωνιστές αυτού του ντοκιμαντέρ και θα έχουμε και μία συναυλία με βαλκανική παραδοσιακή μουσική.

Ευχαρίστησε, τέλος, τον Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου «που μας ενισχύει, «όμως θέλω να πω, ότι ο Πολιτισμός πλήττεται βάναυσα τα τελευταία δύο χρόνια και είναι κρίμα, για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είναι δεδομένα  να γίνεται πολύ μεγάλος κόπος», τόνισε.
«Θα έπρεπε, είπε, χωρίς να κάνουμε καμία προσπάθεια, να υπάρχει πάντα μία ενίσχυση ηθική και οικονομική σε δράσεις όπως η δική μας, για όλες τις πολιτιστικές δράσεις, διότι ο Πολιτισμός είναι το μόνο που μας μένει.
Απευθύνω έκκληση στους φορείς, παρ’ όλο που οι φορείς βοηθάνε, θεωρώ ότι η βοήθεια δεν είναι αρκετή και βγαίνει με το ζόρι, έχω αυτήν την αίσθηση και με λυπεί πραγματικά πολύ».

 

Διαδικτυακές προβολές/Εθελοντές

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Σοφία Πουλουπάτη, επεσήμανε ότι τόσο το πρόγραμμα όλων των πόλεων του δικτύου όσο και οι παράλληλες δράσεις είναι όλα διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ  https://www.peloponnisosdocfestival.com.
Αναφερόμενη στις διαδικτυακές προβολές, εξήγησε ότι «κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ μπορεί κάποιος να μπει στην πλατφόρμα της ιστοσελίδας μας και να απολαύσει 25 επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος online, δωρεάν εννοείται, κάνοντας απλώς μία εγγραφή».
Κάλεσε, τέλος, όποιον «θέλει να γίνει μέλος αυτής της ωραίας παρέας και να ενταχθεί στην ομάδα μας, να γίνει εθελοντής του Φεστιβάλ, μέσα από την φόρμα που υπάρχει ακόμη ενεργή στην ιστοσελίδα μας».




Leave a comment