Τα νέα που μοιραζόμαστε σήμερα μαζί σας μάς έχουν προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό καθώς οι Cinemaniaξ συμμετέχουμε στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» που αποτελεί μέρος της ομώνυμης έκθεσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα συμμετέχει στην 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το MOMus, υπό τον γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα». Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό μια μεγάλη συλλογή φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη, γιου του Μίλτου Μανάκια, που δόθηκε στο ΙΜΜΑ από τον πρέσβη επί τιμή κ. Αλέξανδρο Μαλλιά.

Οι αδελφοί Μανάκια, με καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών, διατρέχουν την ύπαιθρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων, καταγράφοντας τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου, στιγμές ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας, καθώς και αρχιτεκτονικά τοπόσημα, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σηματοδότησαν τις αλλαγές του α΄ μισού του 20ού αιώνα.

Η έκθεση και το ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη) από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 και μαθαίνουμε πως το ντοκιμαντέρ έλαβε ήδη ιδιαίτερα θετικές κριτικές από το κοινό της Θεσσαλονίκης που παρευρέθηκε!

Πώς όμως εμπλεκόμαστε εμείς σε όλο αυτό;

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας “Γιάννης και Μίλτος Μανάκια” στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στα πλαίσια της 8ης Biennale, Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2023.

Τον Απρίλιο του 2021, μετά από έρευνα για το πρώτο κινηματογραφικό βλέμμα στα Βαλκάνια, δημιουργήσαμε ένα βίντεο-αφιέρωμα στο κανάλι των Cinemaniaξ στο YouTube για τους αδελφούς Μανάκια, τους επονομαζόμενους και Λυμιέρ των Βαλκανίων.

Δύο χρόνια μετά, το φθινόπωρο του 2022, μας προσέγγισε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ζητώντας μας να δημιουργήσοουμε εκ νέου ένα βίντεο για τους αδελφούς Μανάκια χρησιμοποιώντας, αυτή τη φορά, το ανέκδοτο υλικό που είχε έρθει στα χέρια τους και που θα αποτελούσε μέρος της έκθεσης που ετοίμαζαν στα πλαίσια της 8ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης

Δεχτήκαμε με μεγάλη μας χαρά την πολύ τιμητική για πρότασή τους και το αποτέλεσμα είναι ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που προβάλλεται αυτές τις ημέρες και έως το τέλος του 2023, στη Θεσσαλονίκη!

Ευχόμαστε πως την έκθεση θα επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γιατί το υλικό που έχει συγκεντρώσει το Μουσείο είναι πραγματικά σπάνιο και είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να γνωρίσουμε τόσο καλά το έργο των σπουδαίων αυτών πρωτοπόρων του κινηματογράφου που ουσιαστικα άνοιξαν το δρόμο στα Βαλκάνια για όλους εμάς που σήμερα ασχολούμαστε με τον κινηματογράφο.

Άκης Λούκας, Κινηματογραφιστής
Leave a comment